Ylös, ulos ja lenkille!

Näin kehotti aikoinaan Niilo Tarvajärvi suomalaisia. Nyt tuon kehotuksen kaiku kuuluu meillekin. Lisäksi kauniit kevätpäivät innostavat oman urheilulajin pariin. Edessä on kuntopirkkalaisillekin mahtava yleisurheilukesä. SAUL:n ohjelmassa on SM-kisoja joka kuukaudelle. Lisäksi kansallisia kisoja on eri puolilla Suomea. 

Ensimmäiseksi meidän tulisi sovitella lenkkareita jalkaan, sillä perinteinen SM-maastokisa on aivan pian edessä. Tänä vuonna maastojuoksukilpailu järjestetään Nummelassa 15.5. Kunto-Pirkat on perinteisesti osallistunut maastokisoihin isolla joukolla. Niissä on aina ollut urheilujuhlan tuntua. Maastot ja ilmat ovat vaihdelleet, mutta kisoissa on menty niin kovaa kuin jaloilla on päästy. Aina K-P:n mitalisaalis on ollut painava. Minulla on ollut tilaisuus osallistua toistakymmentä vuotta jokaiseen maastojuoksukilpaan. Toivon, että tänäkin vuonna saamme vireän joukon kilpailemaan eri sarjoissa ja myös joukkueissa. Olin yhteydessä Vihdin urheiluveteraaneihin ja he uskovat ja toivovat, ettei korona muodostu kilpailun esteeksi, sillä rajoituksia puretaan touko-kesäkuussa. Juokseminen on terveellistä ja turvallista sekä siinä on helppo pitää etäisyyksiä toisiin juoksijoihin. Hyvä vinkki: juokse niin kovaa, että pysyt vähintään kaksi metriä edellä kanssakilpailijaa! 

Talven ja hiihtokauden jälkeen juoksuharjoitukset ovat paikallaan. Niin kuin tiedämme, hyvän juoksukunnon saaminen vaatii peruskuntolenkkejä sekä kovia hikitreenejä. Kesäkuussa on valtakunnalliset järjestöjen väliset viestikilpailut Jyväskylässä ja heinäkuun lopussa on SM-yleisurheilukisat Mikkelissä. Loppukesällä pidetään muut SM kisat. Nyt piikkarit naulasta ja lenkkarit esille ja nauttimaan virkistävistä treeneistä! Seuraa ilmoittelua K-P:n sivuilla. 

Nähdään kisoissa! 

Reijo Kauppila

Terveisiä puheenjohtajalta

Hyvät Kunto-Pirkkalaiset

Eletään huhtikuun alkua 2021. Kevät on tulossa, hiihtokausi täällä Pirkanmaalla jo lopuillaan, metsäpoluilla vielä tarve nastakengälle, sisäliikuntatilat suljettu. Onneksi kevyen liikenteen väylät ovat sulat ja monin paikoin sepelit harjattu, joten juoksu ja pyöräily onnistuvat. Kuulostaako tutulta? Eikös näin ollut myös vuosi sitten? 

Vuoden aikana olemme ottaneet yhteiskunnan sulkemisen ja sosiaalisten kontaktien välttämisen niin tosissaan, että meinasi aivan jäädä kaikki talviurheilutapahtumatkin pitämättä. Saimme sentään järjestettyä yhdet hyvin onnistuneet SAUL-SM hiihtokilpailut Kaupissa aivan loistavassa kevättalven säässä. Lämmin kiitos kaikille järjestelyihin osallistuneille, talkoolaisille ja kilpailijoille.

Pääministerin ja terveysviranomaisten mukaan meidän on vielä jatkettava ainakin kesäkuulle asti eri tasoisia sulkuja ja kokoontumisrajoituksia. Jotta kuntomme ei aivan pääsisi repsahtamaan ja intomme liikuntaan ja urheiluun säilyisi vahvana, meille on tarjolla muutamia ikiomia kannustimia.

  • Kunto-Pirkat nettisivuilla on Anne Haanpään ja Mika Pöyhölän lyhyitä voimisteluvideoita vinkiksi sisäliikuntaan. Niiden avulla voimme tehdä kunnosta riippumatta kaikille sopivia koko kropan kuntoharjoituksia. 

  • Tampereen kaupunki on julkaissut viime kevään tapaan huhtikuun kyykkyhaasteen, joka on koko kuukauden kestävä, loppua kohden rasittavammaksi muuttuva jalkavoimia kehittävä harjoitus. Taulukko vaan jääkaapin oveen, se toimii muistutuksena ja päiväkirjana.

  • SAUL Liikuntahaaste 2021 on tehty kannustamaan liikuntaan terveysliikunnan nimissä, mutta osallistua voi jokainen – olet sitten kilpaurheilija, höntsäilijä, himokuntoilija, päiväkävelijä tai sohvaperunaksi taipuvainen. Ensimmäisen pisteesi saat jo 15 minuutin liikkumisella. Pisteitä voit kerätä mitä erilaisimmista liikuntasuorituksista: se voi olla aktiiviurheilijan hikitreeniä tai hyötyliikuntaa esim. marjastamisen tai halonhakkuun muodossa. Sinä itse valitset juuri sinulle sopivan liikkumisen muodon oman tasosi mukaan. Kaikki aktiviteetit lasketaan! Aloittamiseen pitää vain liikkua 15 minuuttia, ja ensimmäinen piste on saavutettu. Lisätietoa ja valmiin kirjaamistaulukon löydät Suomen Aikuisurheiluliiton nettisivultahttps://www.saul.fi/terveysliikunta/liikuntahaaste/

Toivotan kaikille kaunista, liikunnallista kevättä ja auringon lämmöstä, valosta ja kohta lisääntyvästä vihreydestä kumpuavaa iloa ja mielenrauhaa. Loppuun siteeraan Helsingin Sanomien 5.4. pääkirjoituksen viimeistä kappaletta. ”Ihmiskeho kaipaa rasitusta kehittyäkseen. Liikunta kannattaa aloittaa silloin, kun kehoa uskaltaa vielä rasittaa. Ilman säännöllistä kuormitusta keho rapistuu”. Aloitetaan siis sillä, mitä nyt pystymme tekemään, kyllä se siitä harjoittelulla kohenee.

Anja Rovio

Anja Rovio 042021