Tiia Hautala maailmanmestaruuteen PE-ajalla

Aitajuoksu on matematiikkaa, sanoo maailmanmestari Tiia Hautala. (Kuva: SAUL Media) 

Tiia Hautala voitti 50-vuotisten 80 m aitafinaaliin. Tiia kertoi voittohaastattelussa, että hän arvioi loppuaikansa asettuvan 12.50-12.70 haarukkaan ja niin siinä kävi, että Tiia saavutti ajan 12,60 (uusi SE ja PE). Hyvin Tiia tunsi kuntonsa. Osumatarkkuus on peräisin Tiian tekemistä matemaattisen tarkoista aitavälianalyyseistä. ”Aitajuoksu on matematiikkaa”, sanoi Tiia. Elisa Valtanen oli Suomen toinen finalisti tässä ikäluokassa. Hän oli juoksussa seitsemäs ja tosi tyytyväinen pääsystä näin kovaan finaaliin asti.  

Todella hienosti juoksi N55-sarjan 80 m aidat Kirsti Siekkinen, joka sai MM-hopeaa uudella SE- ja PE-ajalla 13,61. 

65-vuotiaiden aitafinaalissa tuskan kautta kolmanneksi tuli Reijo Häyrinen. Akillesjänne oli vaivannut jo pitkään ja päätti äityä oikein pahaksi edellisenä päivänä. Suomalaisella sisulla Reijo kuitenkin selvitti urakkansa näissä kisoissa. Viestijuoksut saattavat jäädä väliin. Reijo Häyrinen on saavuttanut kaksi MM-mitalia 65-vuotiaissa. Aitajuoksun lisäksi hän on saanut MM-hopeaa kymmenottelussa. 

Mensah Elliott (M45) oli todella iloinen, kun sai juoksun kulkemaan. Kuten monella muulla urheilijalla, hänelläkin on ollut kaikenlaisia vammoja uransa aikana. Hän kertoi siitä miten aktiiviura oli katketa jo parikymppisenä kirurgiaa vaativaan toimenpiteeseen, mutta hänellä ei ollut varaa leikkaukseen. Meni kymmenen vuotta ja hän teki onnistuneen paluun aitajuoksuun. Aikuisurheilijoiden arvokisoja on koronapandemian takia saanut odotella pitkään. Siksi oli mieluisaa vihdoinkin kilpailla Tampereella. Britit ovat tehneet yhteistyötä keskenään järjestämällä yhteisiä treenileirejä. Nyt sattui Elliottille nappijuoksu ja niin syntyi uusi Euroopan ennätys 15,64. Mahdollisesti samoilla treenileireillä on ollut 50-vuotiaiden brittiaituri Joe Appiah. Joka tapauksessa sama meno jatkui. Joe teki uuden Euroopan ennätyksen 13,71 ja ilo oli ylimmillään. 

Kolmiloikkaa oli ilo seurata 

Terhi Kokkonen hyppäsi 75-vuotiaiden sarjassa uuden Suomen ennätyksen 7,03 lievään vastatuuleen. Marja Metsänkylä sai MM-pronssia N70-sarjan kolmiloikassa.  

Senni Sopasella (N90) oli 100% naisenergiaa jaossa hyppypaikalla. Maailmanmestaruus tuli tuloksella 2,56 ja se on uusi 95-vuotiaiden Pohjolan ennätys. MM-kisoissa Senni kilpailee 90-vuotisten sarjassa koska hän täyttää vuosia vasta kisojen jälkeen. Pohjolan ennätyksiä ohjaavat erilaiset säännöt eli voidaan saavuttaa ennätyskelpoisuus jo samana vuonna, kun siirtyy uuteen ikäsarjaan. Anna-Liisa Salminen (N60) sai MM-pronssia tuloksella 9,04, joka on 65-vuotiaiden Pohjolan ennätys. 

Heitto-5-ottelut jatkuivat  

MM-pronssia heitti itselleen Pekka Sinisaari (M60). Heitto-5-ottelussa on viisi heittolajia, joissa Pekka sai nämä tulokset: 48.06 moukarissa, 11.18 kuulassa, 42.55 kiekossa, 33.44 keihäässä ja 17.04 painonheitossa. Näistä kertyi yhteensä pisteitä 3829. 

  

Keihäskansalle viihdettä 

Esa Kiuru voitti ylivoimaisesti keihäänheiton 75-vuotiaiden sarjassa. Esan vaimo piti epäviisaana lajinvaihtoa aamulla, kun Esa oli hieman voimistellut. ”Tietäähän sen, miten siinä käy, kun jäykkä mies venyttelee”, Esa kertoi ja harmitteli kun kroppa oli kipeä. Ei aikaakaan, kun katsomosta kuului vaimon tokaisu: ”Ei tänne olla valittamaan tultu!” Hienosti Esa heitti, aika lähelle maksimituloksiaan, sillä 50,71 jää vain vajaan metrin hänen nimissään olevasta maailmanennätyksestä. 

Jouni Tenhu johdatti 80-vuotiaiden keihäänheitossa Suomeen kaksoisvoiton, sillä Tauno Tukkinen otti MM-hopeaa. Maailmanmestari Tenhu harmitteli hieman oman keihäsmallinsa hylkäämistä. Hän joutui heittämään harjoittelukeihäällään eikä erikseen hankitulla kilpakeihäällä. Viikko sitten kilpakeihäällä oli mennyt kevyesti 44-45 metriä, mutta nyt oli tyytyminen tulokseen 41,46. Eipä tuo suuremmin Tenhua harmittanut kuitenkin. Nyt tuli 16 kansainvälistä arvokisaa putkeen voittajana. Liekö tuollaista voittoputkea kenelläkään muulla suomalaisurheilijalla? 

Esa Kiuru voitti ylivoimaisesti keihäänheiton 75-vuotiaiden sarjassa. (Kuva: SAUL Media) 

Lauri Helle ei osaa olla poissa kilpakentiltä. Nyt tuli 95-vuotiaiden keihäänheiton maailmanmestaruus. Martti Mäkelälle tuli MM-pronssia M90-sarjassa. Viisi vuotta nuoremmissa tuli Osmo Villaselle MM-hopeaa uudella SE-tuloksella 29,26 ja MM-pronssia Martti Soulannolle. 

Nuorimpien miesten estejuoksufinaalit 

35-vuotisten 3000 metrin estejuoksussa oli suomalaista juoksuvoimaa liikkeellä, sillä Kari Poutiainen on lajin uusi maailmanmestari ja Joakim Träskelin sai MM-hopeaa. Pojat olivat täysin ylivoimaisia. 

Teppo Syrjälä oli tyytyväinen kauden parhaaseensa 10.05,63, joka riitti MM-pronssiin. Hyvän raaston jälkeen hän totesi, että aineksia olisi ollut parempaankin sijoitukseen, mutta hänen edellään kierroksella ohitettavat kompuroivat sen verran vesiesteellä, että rytmi katosi juoksusta ja kärkikaksikko pääsi karkaamaan. Lisäksi ensimmäinen kilometri juostiin ehkä turhankin kovaa.  

Vipinää radalla kun 4x100 m viestimestaruudet ratkottiin 

Yleisö viihtyi pikaviestejä seuratessa. Suomella oli hurjan hieno menestys. Ensin oli ohjelmassa naisten pikaviestit, sitten miesten vuoro. Nuorimmassa ikäluokassa 35-vuotiaat syntyi uusi Suomen ennätys 49,00. Se riitti MM-hopeaan. Joukkueessa juoksi Tiia Taponen, Ida Hellman, Erika Utriainen ja Tessa Tillgren. Nelikymppisten joukkue venyi pronssille. Ajan 51,59 saavutti joukkue, jossa juoksivat Sanna Erkinheimo, Tanja Liski, Titta Sillman ja Katja Larinen. MM-hopeaa saavutti 45-vuotisten joukkue ajalla 52,02. Johanna Herlevi-Saarukka aloitti, Nelli Nikula juoksi takasuoran ja Johanna Haikonen vei joukkuetta takakaarteen kautta ankkuri Riitta Salliselle. 

60-vuotiaiden voittoisa viestijoukkue Anne Nurmi, Kati Oikarinen, Annika Savolainen ja Leena Tenhu. (Kuva: SAUL Media)  

Viisikymppisten joukkue Virpi Hannuksela, Virpi Råman, Kirsi Spoof-Tuomi ja Elisa Valtanen oli vahvassa vireessä ja vaihdot sujuivat tosi hyvin. Palkintona oli MM-hopea Suomen ennätysajalla 53,18. Kovaa tuli myös 55-vuotisten joukkue (Salla Teppo, Ingela Nygård-Jungar, Marja Niska ja Anne Virkalahti), sillä MM-hopeaa juhlittiin villisti maalissa ajalla 58,13, joka jäi vain neljä sadasosaa Suomen ennätyksestä. Maailmanmestaruus saatiin 60-vuotiaiden joukkueella Anne Nurmi, Kati Oikarinen, Annika Savolainen ja Leena Tenhu. MM-pronssia saavutti N65-sarjan pikaviestijoukkueemme Toini Nouisiainen, Maire Ahonen, Ulla Teittinen ja Raija Hilden. Aika oli 69,92.  

70-vuotiaiden joukkue oli raudanluja. Suomen ennätysaikaan 69,64 ylsivät Terhi Kokkonen, Marja Metsänkylä, Helena Hietarinta ja Maija Kumpula. Kilpailu oli erittäin jännittävä ja tasokas, sillä toiseksi tullut brittijoukkue hävisi vain rinnanmitalla eli 7 sadasosalla. Luotettava 80-vuotiaiden joukkueemme (Varpu Holmberg, Inkeri Fält, Marjatta Taipale ja Seija Sario) juoksi komeasti maailmanmestaruuteen uudella Suomen ennätysajalla 1.34,56.  

Miesten puolella oli mitalit hieman tiukemmassa, mutta jotain sentään saatiin. 45-vuotisten joukkue (Marko Nieminen, Simo Piispa, Petri Tauriainen ja Samsa Tuikka) teki uuden Suomen ennätyksen 45,10. Se riitti MM-hopeaan maailmanmestari Australian jälkeen. Kymmenen vuotta vanhemmat saalistivat MM-pronssia ja Suomen ennätyksen 49,04. Tomas Nylund lähti vilkkaasti liikkeelle pyssyn pamahtaessa ja antoi kapulan Ilpo Liuskalle. Jan Särömaa viiletti takakaarteen aivan upeasti ja Paavo Reilson ankkuroi joukkueemme maaliin. MM-pronssia sai myös M60-sarjan joukkue kokoonpanossa Hannu Puttonen, Christer Strömberg, Jari Pantzar ja Esa Salminen. Pronssitahti jatkui viisi vuotta vanhemmissa (Ari Aartola, Kalevi Häkkinen, Tapio Savolainen ja Raimo Koskela).  

Eero Helenius, Markku Juopperi, Pentti Härkönen ja Jorma Manninen 75-vuotiaiden joukkueessa saalistivat MM-hopeaa ajalla 51,80. 80-vuotisten joukkue Eero Penttilä, Paulus Makkonen, Pär Granbacka ja Kyösti Poutiainen toi MM-hopeaa ajalla 62,92. 

Teksti: SAUL Media