Perjantaina Suomi vahvisti asemiaan mitalitilastossa

Ratakierroksen valtiaat 

Yleisö viihtyi 400 metrin juoksuja seuratessa. Tässä muutamia suomalaismenestyjiä miettiessä pitää oikeastaan nostaa esille ensinnäkin 55-vuotiaissa juosseen Mikael Södermanin ratakierroksen. Hän juoksi raudanlujassa seurassa uuden Suomen ja Pohjolan ennätyksen 54,72. Hän jakaa PE:n Tanskan Richin kanssa. Söderman oli kuudes finaalissa. 

Maija Kumpula juoksi ratakierroksen maailmanmestariksi 75-vuotisten sarjassa. (Kuva: SAUL Media)

Maija Kumpula juoksi tavattoman tehokkaan ratakierroksen. 75-vuotisten uusi 400 metrin maailmanmestari tuli maaliin uudella SE-ajalla 1.21,40. Myös 80-vuotisten sarjassa saatiin suomalainen maailmanmestariksi, kun Inkeri Janhunen pyyhälsi maaliin SE-ajalla 1.42,37. Marjatta Taipale sai MM-pronssia. 35-vuotiaissa Laura Kolehmainen oli MM-hopealla ja Erika Utriainen MM-pronssilla.  

Keihäskansalle viihdettä 

Teuvo Kemppainen heitti 70-vuotiaiden keihästä MM-pronssin arvoisesti. Timo Suomalainen sai MM-hopeaa 60-vuotiaiden keihäässä. Maailmanmestari Masayoshi Sakaguchi heitti Japanin ennätyksen. Tylysti Moskovan 1980 olympialaisten kultamitalisti Latvian (entisen Neuvostoliiton) Dainis Kula astui kaikki varsin vaatimattomat heittonsa yli. 

Estejuoksu oli jännittävä laji 

Estejuoksu tarjoaa iäkkäämmille juoksijoille suuria haasteita. Kuivaesteiden ylitykset ovat vaikeita puhumattakaan vesiesteen tarjoamasta uintihaasteesta. 50-vuotiaiden 2000 m esteet ylitti komeasti Raisa Huotari ja saavutti MM-pronssia ajalla 10.34,19. Sanna Kullberg on tuore 45-vuotiaiden maailmanmestari. Hän säntäsi heti paukusta kärkeen ja voitto ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Eliisa Reijonen taisteli itselleen MM-hopean 65-vuotiaissa ja miesten puolella vastaavan ikäisissä Jarmo Rundgren juoksi MM-pronssia ajalla 7.15,94.  

10 km maantiejuoksu liikunnan riemujuhlaa 

Suomalaisittain 10 km juoksu oli huikea menestystarina. Jarkko Järvenpään (M35) tavoitteena oli 5 kultaa näissä MM-kisoissa ja hänellä on 10 km juoksun voiton myötä siihen vielä mahdollisuus. Sunnuntaina juostaan vielä puolimaraton ja siitä on tarjolla myös joukkuemitali. Jarkko veti mukanaan suomalaiset kolmoisvoittoon. 

1) Jarkko Järvenpää Finland 30.55, 2) Niklas Wihlman Finland 31.16, 3) Joonas Hytönen Finland 32.48. 

40-vuotiaiden maantiekympillä Jan Kaas toi MM-pronssia ajalla 31.43 ja 45-vuotiaissa jaksoi Juha Hellsten myös raastaa itselleen kolmostilan ajalla 33.21. 55-vuotiaissa Veijo Honkaniemi juoksi kovan ajan 35.10 ja sillä irtosi MM-kultamitali. 

35-vuotiaissa Emilia Siltanen oli toinen ja Raija Poutiainen kolmas. Vikkelimmin maaliin ehti 40-vuotiaiden  

Tiina Alhonen (38.03) vanavedessään toiseksi tullut Henna Vanhanen (38.27). Ei tässä kuitenkaan kaikki vaan vauhdikasta juoksua nähtiin lisää. Annemari Kiekara (ent. Sandell) toi Suomeen 45-vuotiaiden maailmanmestaruuden ajalla 36.05. Katja Järvelä oli toinen. Menestystä tuli myös muissa sarjoissa, sillä Niina Halonen oli 50-vuotiaiden kolmas ja Maija Vallinoja 55-vuotiaiden kolmas. 65-vuotiaissa Seija Nurmi tuli toiseksi ja Sirpa Pääkkönen kolmanneksi. Kerrassaan upea suomalaispäivä maantiellä! 

Teksti: SAUL Media