Perjantaina Suomi vahvisti asemiaan mitalitilastossa

 

Jarkko Järvenpää (M35) on hyvällä matkalla kohti viittä maailmanmestaruutta näissä MM-kisoissa. (Kuva: SAUL Media) 

Tiia Hautala juoksi kevyen rennosti 50-vuotisten huomiseen aitafinaaliin. Tiia teki sen minkä tarvitsi päästäkseen jatkoon. Yleisradio haastatteli Hautalaa heti onnistuneen välieräjuoksun jälkeen. Tiia kertoi aikuisurheilijan tavoitteistaan sen verran, että tulokset saisivat huonontua vuosi vuodelta mahdollisimman vähän. Elisa Valtanen tekee seuraa Hautalalle finaalissa, josta voidaan povata varsin tasaista. 

Otto Seppälä ja Oki Vuonoranta pääsivät rennoilla juoksuillaan molemmat 35-vuotiaiden 110 m aitajuoksun finaaliin. Juha Valta juoksi itsensä 55-vuotiaiden 100 m aitafinaaliin ja Harri Alatupa teki samoin 60-vuotiaiden vastaavaan finaaliin. 65-vuotiaiden aitafinaaliin pääsivät ihan kaikkea peliin pistämättä kaksi suomalaista: Reijo Häyrinen ja Kyösti Säkkinen.  

Kolmiloikkaa oli ilo seurata 

Kalevan kisojen moninkertainen mitalisti Elina Torro jatkaa edelleen kilpaurheilun parissa. Nyt hänestä on tullut uusi tuore 35-vuotiaiden kolmiloikan maailmanmestari. Tasaisen hyppysarjansa parhaaksi Elina mittautti 12,55. Kymmenen vuotta vanhempien sarjassa Tuire Mäki loikki MM-pronssia SE-tuloksella 10,86.  

M40-sarjan kolmiloikassa Janne Harju saavutti MM-pronssia ja M35-sarjan Antti Inkinen sai MM-hopeaa.

Kiekonheittoa Ratinassa 

Stig Bäcklund sai toisen mitalinsa näissä kisoissa, kun hän osallistui 80-vuotiaiden kiekonheittoon. Pronssia tuli kaulaan tuloksella 30,33. Kolmiloikan maailmanmestarilla taitaa kolmonen olla onnenluku? Kisan aikana Stig uumoili, että saksalainen heittää vielä pitkälle ja niin siinä kävikin, että Saksan Roland Heiler viimeisellään sinkautti kiekkonsa tavattoman pitkälle: 35,83.  

Maailmanmestari Kaarle Tuovinen leivottiin M85-sarjassa. Kaarle oli onnellinen, kun hän sai taas toisten ”horiskoiden” (savolainen sivistyssana, joka tarkoittaa ikääntyvää ihmistä) kanssa kilpailla. Parasta oli, kun sai tavata toisia kiekkomiehiä monista maista. Kuopio on tietenkin maailman napa, mutta asutaan sitä muuallakin näköjään. Kaarlella alkoi palkintojenjaon jälkeen matkoista parhain eli kotimatka.  

Martti Mäkelä sai MM-hopeaa 90-vuotisten sarjassa. Lauri Helle on maailmanmestari 95-vuotiaissa. 97-vuotias Lauri on liikkunut koko elämänsä, jopa maanpuolustushommissa saaden siellä vähän siipeensäkin. Nurmikko on turha leikata koneen voimalla. Itse kun työntää ruohonleikkuria, niin se käy hyvästä treenistä. Marjastus kuuluu lempiharrastuksiin. ”Yksi terve päivä on parempi kuin mitali”, sanoi Lauri oivallisesti Yleisradion haastattelussa.  

Neloisvoitto saatiin M75-sarjassa. Maailmanmestari on Seppo Hjelm,  MM-hopeaa toi Pentti Holopainen ja MM-pronssia Kalevi Karmitsa. 

Heitto-5-ottelut jatkuivat  

Suomalaisten vahva laji, eli heitto-5-ottelu, jatkui jälleen muutamassa ikäsarjassa. Toimitsijapulan takia voitiin viedä päätöksen vain muutamia ikäluokkia tänään. Liisa Mäkitörmä on 65-vuotisten maailmanmestari. Varpu Holmberg urakoi itselleen MM-pronssia 80-vuotisten sarjassa ja Eila Mikola (N85) ja Kirsti Viitanen (N75) ovat maailmanmestareita. Rauha Ervalahti sai MM-hopeaa 75-vuotiaissa.

Ratakierroksen valtiaat 

Yleisö viihtyi 400 metrin juoksuja seuratessa. Tässä muutamia suomalaismenestyjiä miettiessä pitää oikeastaan nostaa esille ensinnäkin 55-vuotiaissa juosseen Mikael Södermanin ratakierroksen. Hän juoksi raudanlujassa seurassa uuden Suomen ja Pohjolan ennätyksen 54,72. Hän jakaa PE:n Tanskan Richin kanssa. Söderman oli kuudes finaalissa. 

Maija Kumpula juoksi ratakierroksen maailmanmestariksi 75-vuotisten sarjassa. (Kuva: SAUL Media)

Maija Kumpula juoksi tavattoman tehokkaan ratakierroksen. 75-vuotisten uusi 400 metrin maailmanmestari tuli maaliin uudella SE-ajalla 1.21,40. Myös 80-vuotisten sarjassa saatiin suomalainen maailmanmestariksi, kun Inkeri Janhunen pyyhälsi maaliin SE-ajalla 1.42,37. Marjatta Taipale sai MM-pronssia. 35-vuotiaissa Laura Kolehmainen oli MM-hopealla ja Erika Utriainen MM-pronssilla.  

Keihäskansalle viihdettä 

Teuvo Kemppainen heitti 70-vuotiaiden keihästä MM-pronssin arvoisesti. Timo Suomalainen sai MM-hopeaa 60-vuotiaiden keihäässä. Maailmanmestari Masayoshi Sakaguchi heitti Japanin ennätyksen. Tylysti Moskovan 1980 olympialaisten kultamitalisti Latvian (entisen Neuvostoliiton) Dainis Kula astui kaikki varsin vaatimattomat heittonsa yli. 

Estejuoksu oli jännittävä laji 

Estejuoksu tarjoaa iäkkäämmille juoksijoille suuria haasteita. Kuivaesteiden ylitykset ovat vaikeita puhumattakaan vesiesteen tarjoamasta uintihaasteesta. 50-vuotiaiden 2000 m esteet ylitti komeasti Raisa Huotari ja saavutti MM-pronssia ajalla 10.34,19. Sanna Kullberg on tuore 45-vuotiaiden maailmanmestari. Hän säntäsi heti paukusta kärkeen ja voitto ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Eliisa Reijonen taisteli itselleen MM-hopean 65-vuotiaissa ja miesten puolella vastaavan ikäisissä Jarmo Rundgren juoksi MM-pronssia ajalla 7.15,94.  

10 km maantiejuoksu liikunnan riemujuhlaa 

Suomalaisittain 10 km juoksu oli huikea menestystarina. Jarkko Järvenpään (M35) tavoitteena oli 5 kultaa näissä MM-kisoissa ja hänellä on 10 km juoksun voiton myötä siihen vielä mahdollisuus. Sunnuntaina juostaan vielä puolimaraton ja siitä on tarjolla myös joukkuemitali. Jarkko veti mukanaan suomalaiset kolmoisvoittoon. 

1) Jarkko Järvenpää Finland 30.55, 2) Niklas Wihlman Finland 31.16, 3) Joonas Hytönen Finland 32.48. 

40-vuotiaiden maantiekympillä Jan Kaas toi MM-pronssia ajalla 31.43 ja 45-vuotiaissa jaksoi Juha Hellsten myös raastaa itselleen kolmostilan ajalla 33.21. 55-vuotiaissa Veijo Honkaniemi juoksi kovan ajan 35.10 ja sillä irtosi MM-kultamitali. 

35-vuotiaissa Emilia Siltanen oli toinen ja Raija Poutiainen kolmas. Vikkelimmin maaliin ehti 40-vuotiaiden  

Tiina Alhonen (38.03) vanavedessään toiseksi tullut Henna Vanhanen (38.27). Ei tässä kuitenkaan kaikki vaan vauhdikasta juoksua nähtiin lisää. Annemari Kiekara (ent. Sandell) toi Suomeen 45-vuotiaiden maailmanmestaruuden ajalla 36.05. Katja Järvelä oli toinen. Menestystä tuli myös muissa sarjoissa, sillä Niina Halonen oli 50-vuotiaiden kolmas ja Maija Vallinoja 55-vuotiaiden kolmas. 65-vuotiaissa Seija Nurmi tuli toiseksi ja Sirpa Pääkkönen kolmanneksi. Kerrassaan upea suomalaispäivä maantiellä! 

Teksti: SAUL Media