Keskiviikkona jälleen kovia kisoja

Mikael Söderman meni kevyesti finaaliin 400 metrillä Tampereen MM-kisoissa. (Kuva: SAUL Media) 

Keskiviikon aikana suurin mielenkiinto kohdistui Mike Powelliin, joka hyppäsi 55-vuotisten sarjassa pituutta. Powellin kisa jäi tosin lyhyeksi, kun hän jätti kisan kesken jo ensimmäisen hypyn jälkeen. Vesisade ehkä jarrutti hyppyintoa ja tuntemukset nivusessa. SAUL Media jututti toista pituushyppylegendaa Ruotsin Mattias Sunnebornia, joka täällä Tampereella osallistui 400 metrin aitajuoksuun. 

Mattias Sunneborn kertoi kilpaurheilun viehätyksestä 

Muistamme Mattias Sunnebornin hänen urakoinnistaan useissa Suomi-Ruotsi -maaotteluissa. Hän kertoi osallistuneensa ensin useita kertoja juniorijoukkueen kanssa maaotteluihin, mutta aikuisten maaotteluun hän pääsi ensimmäisen kerran vuonna 1989. Hän muisteli lämmöllä hienoa tunnelmaa maaotteluissa ja näissä kisoissa kohtaamiaan suomalaisurheilijoita. Jarmo Kärnän, Otto Kärjen, Petri Castrénin ja Tommi Evilän hän osasi luetella ihan sujuvasti. Tällä hetkellä hän pohtii vakavissaan Ruotsi-maaotteluun viritettyä aikuisurheilijoiden 1000 metrin viestiä Helsingissä Olympiastadionilla 3.-4.9.2022. Siellä on ankkurina vastassa kovakuntoinen Mikael Söderholm. Mattias toivoi reilua etumatkaa Ruotsille ennen omaa osuuttaan. 

Mattias painotti aikuisurheilun merkitystä elämässään. Hän elää tällä hetkellä täysillä aikuisurheilun eteen. Hänellä on Ruotsissa noin sadasta aikuisurheilijasta koostuvia ryhmiä (35-70 -vuotiaita), joita hän opastaa ja valmentaa. He jakavat kokemuksiaan yhdessä ja kannustavat toinen toisiaan. Sosiaalinen ulottuvuus, ystävyyssuhteiden solmiminen, terveystilanteen kokonaisuuden ymmärtäminen (liikunta, lepo, ravinto, mielenterveys, rentoutuminen jne.) ja oman kehityksen seuraaminen ovat ihan keskeisiä asioita aikuisurheilussa. 

Yleisurheilua voi harrastaa koko elämänsä ajan. Viiden vuoden välein vaihtuvat ikäsarjat ja tarvittaessa käytössä olevat ikäkertoimet tasoittavat tilannetta. Näin säilyy mielekäs kilpailuasetelma eri ikäryhmien välillä, sanoi Sunneborn. 

Mattias on saanut urheilla terveenä. Hän näyttää poikkeustapauksena videofilmiä meille, missä suoritetaan takareiden operaatio alkuvuodesta 2022. Leikkauksesta toipumista Tampereen kisoihin mennessä Mattias pitää pienenä ihmeenä ja osoittaa kiitoksen sanat kirurgille. Mattiaksella oli selitys sille, miksi hän on pitkälti välttynyt vammoilta urheilu-urallaan. Hänellä on kaksi tehotreeniä viikossa ja kaksi kevyempää treeniä, loput ajasta hän lepää tai verryttelee kevyesti. Suurin osa urheilijoista harjoittelee liian kovaa ja tällöin on vaarana, että rasitusvammoja kehittyy. Levon merkitystä hän korosti erityisesti iäkkäimpien urheilijoiden kohdalla. 

Mattias korosti erityisesti urheilijan henkistä vahvuutta ja piti vahvaa henkistä voimaansa tärkeimpänä seikkana omaan menestykseensä. Urheilijalla pitää olla selkeä tavoite. Kun tavoite saavutetaan, pitää heti olla uusi tavoite, muuten sitä laiskistuu.  

Omalla kohdallaan Mattias on pohtinut asetelmaa, kun yleisen sarjan huippu lähtee kisaamaan aikuissarjoihin (35+). Mitenkään itsestään selvää ei ole menestys nykyisiä aikuissarjojen huippuja vastaan, sillä aikuisurheilijoilla on ammattimainen suhtautuminen valmennukseen ja lajitaidot ovat ihan huipputasolla. Ylimielisyyteen ei ole varaa, sillä aikuisurheilijat ovat niin kovia nykyään. Mahdollisesti käy niin, että yleisen sarjan huippu ei pärjääkään kovin hyvin. Joissakin tapauksissa hän on nähnyt aikuisurheilijan vaihtaneen päälajiaan päästäkseen liian koviksi äityviksi suoritus- ja menestyspaineista. 

Tällaisia jutteli meille 51-vuotias Mattias Sunneborn, yksi yleisurheilun suurista tähdistä. Vaatimattomasti itseään millään tavalla korostamatta Mattias luetteli muutamia saavutuksiaan: 

  • Tampereen MM-kisoissa 5.7.2022 maailmanmestaruus 400 m aitajuoksussa ajalla 57,97 (ME 56,35 on hänen nimissään) 
  • pituushypyn Euroopan mestari 1996 
  • Yhdysvaltojen Atlantassa olympiakisojen 8. sija 1996  
  • supervuotena 1996 hän teki Ruotsin ennätyksen pituudessa (8,21) 
  • 21 A-maaottelua 
  • Juossut 100 m aikaan 10,66, 200 m aikaan 21,03, 400 m ilman aitoja 47,86 ja aidoilla 53,21, korkeudessa ylittänyt 2,01 ja kolmiloikassa saanut tuloksen 15,25 

20 km ratakävely 

Kävelyssä tippui taivaalta osanottajien päälle virvoittavaa vettä ja sen lisäksi todistimme upeaa mitalisadetta Suomelle. Tuli kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Maailmanmestariksi kävelivät Marika Peltoniemi (N35) ja Maijaliisa Mertanen (N60). Hopeamitalit sopivat hienosti juhlistamaan Marita Harjun (N50) ja Jonna Korven (N35) päivää. Jenni Lahtiselle (N40) MM-pronssia ja Jennin isä Heikki Lahtinen (M70) sai myös pronssia. 

Mieleenpainuvia hyppyjä seipäällä 

Sade häiritsi ajoittain seiväshyppyä. Suomalaisten ensimmäinen MM-mitali keskiviikkona saatiin 80-vuotiaiden seipäässä. Tästä huolehti Paulus Makkonen MM-hopean muodossa tuloksella 200. Sarjassa 65-vuotiaat seipään maailmanmestari on Risto Järvi tuloksella 315 ja MM-pronssia taivutti Olavi Roivainen tuloksella 290. Jarmo Lipastille tuli MM-pronssia 70-vuotiaissa.  

Heitto-5-ottelua häiritsi ajoittain kova sade 

35-vuotiaiden heittoviisiottelussa Laura Lehto saavutti MM-hopeaa. 45-vuotiaissa saatiin kaksi suomalaista palkintopallille, Kirsi Koro on maailmanmestari ja Minna Henttunen sai MM-hopeaa. Jaana Siekkinen ahkeroi itselleen MM-pronssin N50-sarjassa ja hienosti Mirja Kokko saavutti maailmanmestaruuden uuden 60-vuotiaiden Suomen ennätyksen kera eli pisteet ovat nyt 4774. 

Naisten korkeushyppy (35-60 -vuotiaat) 

35-vuotiaiden korkeushypyssä saatiin heti nauttia hyvistä suomalaissuorituksista, sillä Alina Kinnunen saavutti MM-hopeaa ja Tessa Tillgren MM-pronssia. Viisi vuotta vanhemmissa Miia Uskalinmäki uskaliaasti ylitti riman saavuttaen maailmanmestaruuden. Samassa 40-vuotiaiden sarjassa Katja Hautaniemi sain MM-pronssia. Henna Anunti on nyt N45-sarjan korkeushypyn maailmanmestari. Hän oli hyvin iloinen kisan jälkeen ja kiitti toimitsijoita kisojen järjestelyistä. 

Finaaliin päässeitä ratakierroksella 

Ratakierroksella haki pääsyä finaaliin useita välieriin edenneitä suomalaisurheilijoita. Mikael Söderman meni kevyesti finaaliin uudella SE- ja PE-ajalla 54,97. Jouko Juntunen ja Petteri Uusitalo pääsivät myös 400 metrin finaaliin. 

Virpi Råman ja Tarja Salmela pääsivät 50-vuotiaiden 400 metrin finaaliin. Laura Kolehmainen, Erika Utriainen ja Ida Hellman nähdään 35-vuotiaiden 400 metrin finaalissa.  

Suomi johtaa mitalitilastoa 

Suomalaiset jatkoivat mitaleiden saalistamista hyvällä menestyksellä näissä kisoissa.  

Seitsemän kisapäivän jälkeen Suomi on saavuttanut 225 mitalia, joista 78 on kultaisia, 81 hopeisia ja pronssia on ollut jaossa Suomelle 66 kappaletta. Tässä mitalitilanne taulukon muodossa kärjen osalta: 

  

RANK 

Code 

Country 

GOLD 

SILVER 

BRONZE 

TOTAL 

  

  

  

  

  

  

  

FIN 

Finland 

78 

81 

66 

225 

GER 

Germany 

45 

39 

24 

108 

USA 

United States of America 

33 

29 

19 

81 

GBR 

Great Britain & Northern Ireland  

33 

20 

26 

79 

FRA 

France 

21 

21 

15 

57 

ESP 

Spain 

19 

24 

14 

57 

SWE 

Sweden 

12 

11 

20 

43 

ITA 

Italy 

14 

14 

14 

42 

POL 

Poland 

12 

29 

10 

EST 

Estonia 

10 

10 

28 

 

Teksti: SAUL Media