Moukari saa kyytiä naisten toimesta ensimmäisenä kisapäivänä

Pirkka-hallin vieressä olevalla hiekkakentällä ratkotaan naisten moukarin maailmanmestaruuksia heti ensimmäisenä kisapäivänä. Naisten moukariin on ilmoittautunut 138 urheilijaa eri puolilta maailmaa 35-vuotiaisista aina 90-vuotiaisiin asti, osallistuen viiden vuoden välein omiin ikäsarjoihinsa. Mukana on peräti 42 suomalaista heittäjää. 
 
Moukarissa suomalaisia aamusta iltaan 29.6.2022 

Suomen ennätysnainen Satu Lehtonen on 50-vuotisten ennakkosuosikkeja ja aloittaa kisansa klo 11:30. Viime vuonna tehty SE on 49,68 (3 kilon moukari). Kauden paras on tähän mennessä 49,20 ja sillä lohkeaa maailman kärkitulos. Ahkeralla kilpailemisella hän on hionut heittokuntoaan MM-kisaa silmällä pitäen. Satu hakee revanssia Italian Patrizia Alettasta, joka voitti aiemmin keväällä Sadun niukasti Euroopan hallimestaruuskisoissa Portugalissa. 

Viereisillä kentillä turkulainen Kirsti Viitanen ja porilainen Eila Mikola panevat kyytiä moukariin. Viitanen (N75) on tavoittelemassa ensimmäistä kultamitaliaan kisoissa. Kirsti osallistuu peräti kahdeksaan lajiin näissä MM-kisoissa. Kirstillä on ikäluokan SE hallussaan eli 2 kilon moukari meni 33,93 metrin päähän heittoringistä Turussa 19.6.2019. Eila Mikola (N85) tunnettiin nuoruusvuosina luotettavana keskimatkojen juoksijana. Kuusinkertainen Suomen mestari 800 metrillä kilpailee nykyisin lähinnä heittolajeissa. Venetsian Euroopan mestaruuskisoissa syntyi 6.9.2019 hänen nimissään oleva moukarin Suomen ennätys 23,56.  

Kello 13:30 on hyvä suunnata katseensa heittokentälle, sillä on alkamassa 45-vuotisten kisa. Kaksinkertainen Suomen ennätysnainen Kirsi Koro on varsinkin 45-vuotisten sarjassa äitynyt hurjaan kuntoon. Nelikiloinen moukari on kaartanut tänä vuonna lukemiin 45,21 ja sillä tuloksella ollaan voitossa kiinni kovassa kansainvälisessä seurassa. 

Puoli neljältä moukarin lentorataa on taas ilo tiirailla, sillä rinkiin astuu Mirja Kokko 60-vuotisten moukarin valtias tällä hetkellä. Kukaan maailman naisista ei saa kolmen kilon moukaria pitemmälle kuin Kokko: 47,17 on maailmanennätys tässä ikäluokassa. Viereisellä kentällä hamuaa heittoihinsa mittaa myös nelikymppisten Lucy Marshall Brittein saarilta. Hänen ennätyksensä on kolmen vuoden takaa saavutettu 63,47 metrin haamuheitto. Tänä vuonna 4-kiloinen leka on kulkenut vähän yli 55 metrin matkan ja sillä saadaan mukavasti ennakkosuosikin paineet kasattua britin niskaan. 

Puoli kuudelta saadaan vielä nauttia Alankomaiden Gonny Mikin suorituksista. Tämä selkeä voittajasuosikki on tänä vuonna heittänyt 3 kilon moukarin yli 50 metrin päähän. 

Teksti: SAUL Media