Tampereella kilpailee useita maailmanennätysurheilijoita

Tampereen aikuisyleisurheilun (35+) maailmanmestaruuskisoissa (WMA) kilpailee useita sellaisia aikuisurheilijoita, joilla ei välttämättä ole huippu-urheilutaustaa yleisessä sarjassa. Tämä onkin aika vähälle huomiolle jäänyt seikka, että ikääntyvä urheilija voi yltää erittäin koviin suorituksiin sinnikkäällä ja johdonmukaisella harjoittelulla vaikka aloittaisikin varsin myöhään kilpauransa.

Jo pitkään on Suomen Aikuisurheiluliitto tarjonnut kaikille halukkaille valmennusta huippusuorituksiin. Tämä on todennäköisesti vaikuttanut osaltaan siihen, että urheilun makeimpia hedelmiä korjataan juuri tällä hetkellä.

Useita maailmanennätyksen omistajia kisoissa 

Tampereelle tulee kisaamaan aikuisurheilun suuret sankarit. Ne urheilijat, jotka valovoimaisina tähtinä ovat jopa maailmanennätyksiä tehneet ikäluokassaan. Tähän harvinaisen kovaan suoritukseen ovat yltäneet erityisesti maamme heittäjät.

Suomalaiset ovat keihäänheittäjäkansaa. Ikäsarjassa 75-vuotiaat kilpailee Esa Kiuru. Esa heitti keihästä sillä tavalla, että aikuisten vanhan mallinen 800 gramman keihäs parhaimmillaan kaarsi yli 77 metriä 1980-luvulla. Sinnikkäästi hän jatkoi harrastustaan ja iäkkäämpänä hän on puhjennut kukkaan. 

Esa Kiuru omistaa keihään maailmanennätykset neljässä ikäluokassa eli 60-75 -vuotiaissa. Tämä on todella harvinaista. Esa sai 600 gramman vaikeasti hallittavan keihään peräti lukemiin 62,47 m Korian kansallisissa kisoissa 21.7.2007. Nykyään Esa heittää 500 gramman keihästä ja tänä vuonna Hartolan Voiman Esa Kiurun ennätysvire on jatkunut.

Esa Kiurulla on nimissään keihään maailmanennätykset peräti neljässä ikäluokassa. (Kuva: SAUL Media)

Suomen Aikuisurheiluliiton ennätyskirjuri Juha Kylänpää on ilokseen saanut todeta, että Lappeenrannan Kimpisellä 500 grammainen keihäs lensi ensi kerran 75-vuotiaan kädestä yli 50 metriä. Kiuru heitti kilpailussa kuudennellaan 51,18, joka on 75-vuotiaiden uusi upea maailmanennätys. 

Tampereen MM-kilpailuissa ei ole epäselvää kuka on keihäänheiton suurin suosikki 75-vuotiaissa. Tämän ikäluokan keihään finaali on 9. heinäkuuta Ratinan stadionilla. Samalla stadionilla Kinnusen Jormakin heitti keihään ME:n vuonna 1969. Tekeekö Kiuru saman tempun heinäkuussa? 

Viisi vuotta vanhemmissa tahti jatkuu suomalaisten itsetuntoa kohottavaan tahtiin, sillä 80-vuotisten keihään taitaja on lahtelainen Jouni Tenhu. Jouni on viskannut 400 gramman keihään peräti 45,85 metrin päähän ja kuuluu lajin ehdottomaan eliittiin. Jouni on siirtynyt tämän vaativan lajin pariin tosissaan 65-vuotiaana. Keihään lisäksi Tenhu osallistuu kuulantyöntöön ja heitto-viisiotteluun.

80-vuotisten keihään taitaja on Suomen Jouni Tenhu. (Kuva: SAUL Media)

Eikä tässä vielä kaikki 

Heittäjistä pitää vielä mainita erikseen Lauri Helle. Lauri kilpailee ikäluokassa 95-vuotiset miehet. Perniön Urheilijoiden väkivahva heittäjä on kiskaissut 95-vuotisten painonheiton maailmanennätyksen Helsingissä 13.7.2020. 97-vuotias Helle on edelleen oivassa iskussa ja kilpailee Tampereella peräti kuudessa heittolajissa.

Ruotsilla on asettaa kehiin ehdoton huippu heittolajeissa: Östen Edlund. Nykyään 85-vuotisten sarjassa kilpaileva maailmanennätysmies Edlund pukkaa kuulaa, viskaa moukaria ja hallitsee painonheitonkin.

Maininnan arvoinen on lajinsa ehdoton huippu Saksasta: Wolfgang Knabe. Hän on kolmiloikan kruunaamaton kuningas, sillä hän on saavuttanut lajin maailmanennätykset ikäluokissa 45-60 -vuotiaat. On hienoa saada Tampereelle ikäluokan 60-vuotiaissa täysin hallitseva maailmanmestari Knabe, sillä hän hyppäsi aikoinaan vuonna 1988 peräti 17,12 ja on edelleen huippukunnossa. Kunnossa on myös Suomen Stig Bäcklund, jolta Knabe on ”ryöstänyt” aiemmat kolmiloikan maailmanennätykset. Meidän Stig kilpailee 80-vuotisissa ja uusi maailmanennätys ei ole mahdoton tehtävä pernajalaiselle lajin taitajalle.

Kymmenottelussa kilpailee Saksan Thomas Stewens. Viime vuonna hän saavutti kunnioitettavan pistemäärän kymmenessä yleisurheilulajissa 55-vuotiaana: 8312. Se on ikäluokan maailmanennätys.

Teksti: SAUL Media