Sunnuntaina useita suomalaisia maailmanmestareita

5000 m ratajuoksuissa oli naisten ja iäkkäimpien miesten vuoro 

Hervannan urheilukentällä oli vuorossa naisten 5000 metrin juoksut. Lisäksi rataa kiersivät 70 ja sitä vanhemmat miehet. Suomalaisittain juoksut sujuivat mainiosti.

Seija Nurmi, Sirpa Pääkkönen ja Mirjam Tynkkynen saavuttivat upeasti kolmoisvoiton 65-vuotisten kisassa. Seijan mielestä kisa ei ollut helppo. Oli iskenyt pieni flunssa, joka aiheutti tukkoisen olon. Lämmin keli vei voimat. ”Kiva kun pääsi maaliin asti jotenkuten”, Seija vaatimattomasti analysoi. Hellevi Mankki juoksi 5000 metrin MM-hopeaa Hervannassa ajalla 22.51,78. Aika on uusi SE, entinen ennätys oli Riitta Rasimuksen 23.14,81.

Laura Manninen dominoi 45-vuotisten ikäluokkaa. MM-hopeaa tuli Ulla Virtaselle 40-vuotisten sarjassa ja nuorimman 35-sarjan maailmanmestari oli Anne Rajaniemi. Miesten matkalla 75-vuotiaiden Tuure Väli-Torala sai MM-pronssia. 

Miesten korkeushyppy (35-55 -vuotiaat) 

Hienon kisan kävi 55-vuotias Matti Viitala ja sen seurauksena kaulaan pujotettiin MM-pronssimitali. Mika Polku (M45) oli myös tosi tyytyväinen kisaansa. Vastatuuli häiritsi Mikaa jonkin verran ja vire hieman laski kisan edetessä, mutta hyppy kulki. Siitä osoituksena maailmanmestaruus oikein hyvällä tuloksella 195 ja hyviä yrityksiä Mika teki kahdesta metristä.

MM-hopeaa sai Raimo Kandelin 50-vuotisten sarjassa. Suomelle suotiin kaksoisvoitto 40-vuotiaiden korkeudessa, kun maailmanmestari Samuli Nurminen liukui 190 sentin korkeudella olevan riman yli ja MM-hopealle yltänyt Sebastian Widjeskog pääsi 185. Sebastian jakoi toisen sijan Unkarin Napoleon Pappin kanssa.

Seipääntaivutuksia

Kirsti Viitanen on seiväshypyn maailmanmestari N75-sarjassa. Itse asiassa Kirsti teki aika harvinaisen teon olemalla maailmanmestari kahdessa eri lajissa (keihäs ja seiväs) saman päivän aikana. Marja Eskelinen taivutti MM-hopeaa 50-vuotiaiden sarjassa. Samanlainen mitali pistetään myös Titta Sillmanin kaulaan 40-vuotiaiden sarjassa. Katri Paananen (N45) saavutti MM-pronssia.

 200 metrin välieriä ja finaaleja ratkottiin pitkin päivää Ratinassa 

Salme Rantala (N85) sai aloittaa suomalaisten pikajuoksujuhlat maailmanmestaruudella. ”Pahalta tuntui”, Salme vastasi perinteiseen urheilukysymykseen päällimmäisistä tunnelmista heti kisan jälkeen. Suuta kuivasi niin valtavasti, että henki ei tahtonut kulkea. ”Tähän ikään nähden taidan olla parhaassa kunnossa ikinä”, sanoi iloinen voittaja lopuksi. Salmen aika 46,16 on uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys! 

Maija Kumpula juoksi hienosti MM-hopealle 75-vuotisten 200 metrillä. Ruotsin Barbro Bobäck oli vielä aavistuksen verran nopeammin maalissa. Maija laskeskeli, että 210 metrin kisa olisi ollut mieleisempi, sillä hän saavutti koko ajan maailmanmestaria etusuoralle taittaessaan. 

Virpi Hannuksela (N50) kertoi 200 m välierän jälkeen, että hapot iskivät sormiin ihan niin, että tuntui kyynärpäihin asti. Ei tahtonut saada tossunnauhoja auki. Hymyssä suin Virpi kuitenkin lähti päivää jatkamaan. Laura Kolehmainen sai MM-pronssia ajalla 25,52 35-vuotiaiden 200 metrillä.

 Sampo Kiviharju oli ikionnellinen maailmanmestaruuden saavuttaessaan Tampereella. (Kuva: SAUL Media)

Sampo Kiviharju lasketteli kevyesti jatkoon aamupäivän välierässään 35-vuotiaissa. Paras mahdollinen jatko saatiin finaalissa kun Sampo kaarsi ykkösenä etusuoralle ja vauhti riitti maailmanmestaruuteen.Tietenkin Sampo oli todella onnellinen, sillä oli ollut pitkä projekti päästä arvokisoihin. Koronapandemian takia Toronto 2020 jäi pois, Tampere 2021 siirtyi ja nyt oli sitten tähtäin näihin 2022 Tampereen kisoihin. Viimeiset puoli vuotta oli saanut kuulostella takareittä, että pysyykö se terveenä. ”Tämä on meikäläisen unelma”, tyytyväinen Sampo kertoi meille.

 10 km maantiekävely

Luotettava kävelyedustajamme Pirjo Karetielle hopeaa 75-vuotiaiden 10 kilometrin matkalla. Heidi Ahvenus oli 40-vuotisten kolmas. Martti Valonen nappasi toisen maailmanmestaruuden näissä kisoissa olemalla selvästi nopein 80-vuotisten kisassa.

Teksti: SAUL Media