Moniottelut päätökseen MM-kisoissa

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat (WMA) aikuisille (35+) ovat jatkuneet. Nuorehkot kymmenottelijamiehet (35-55 -vuotiaat) päättivät iltapäivällä urakkansa Ratinan stadionilla ja varttuneemmat naiset (55-85 -vuotiaat) seitsenottelunsa Hervannan urheilukentällä. 

Simo Piispa teki uuden Suomen ennätyksen 45-vuotisten kymmenottelussa. (Kuva: SAUL Media)

Marja Metsänkylä 70-vuotiaiden sarjassa kamppaili hyvin toisena kilpailupäivänä ja sai uurastuksensa palkinnoksi pujottaa kaulaansa MM-hopeamitalin. Tulos 5475 on uusi upea Suomen ennätys. Entinen ennätys oli Terhi Kokkosen 5237. Marja kertoi olleensa ennen viimeistä lajia (800 m) vasta neljäntenä. Marja kehitti kuitenkin takakaarteessa sellaisen huiman loppukirin, että hän ylsi peräti hopealle.

Varpu Holmbergista on kehkeytymässä suuri tähtiurheilija 80-vuotisten sarjassa. Kun voitat kaikki lajisi ylivoimaisesti, tuloksena ei voi olla muuta kuin maailmanmestaruus huippupistein 4364. Se on uusi Euroopan ennätys.

Simo Piispa ja Mikko Huttunen olivat hyvässä vireessä 45-vuotisten sarjassa. Maailmanmestaruus tuli Piispalle ja MM-hopeaa sai Mikko Huttunen. Piispa teki uuden Suomen ennätyksen: 6544 pistettä. Näin saatiin miestenkin puolella ennätystehtailu auki. Naisethan jo ensimmäisinä kisapäivinä ennätyksiä ovat tehneetkin ihan kivasti.

5000 m ratajuoksuissa oli aistittavissa suurta urheilun juhlaa

Hervannan urheilukentällä oli vuorossa miesten 5000 metrin juoksut. Suomalaisittain juoksut sujuivat hieman alavireisesti, kunnes sitten lopulta Jan Kaas 40-vuotiaissa ja Jarkko Järvenpää 35-vuotiaissa taistelivat itsensä mitaleille. Hervannan urheilukentällä on kisojen aikana ollut riittävästi toimitsijoita ja järjestelyt muutenkin ovat siellä sujuneet moitteettomasti. Yleisö selvästi nautti suuresta kansainvälisestä urheilutapahtumasta. Samaa ei voi sanoa muiden suorituspaikkojen osalta (Ratina ja Pirkka-hallin ympäristö).

Miesten painonheitossa hienoja suomalaissuorituksia 

Lauri Helle on painonheiton maailmanmestari 95-vuotisten ikäluokassa. Se oli jo toinen maailmanmestaruus Helteelle Tampereen helteessä. Raimo Kietäväiselle tuli MM-pronssia M90-sarjassa. Seppo Hjelm viskasi heittovälineen niin kauaksi (17,64), että se riitti viemään hänet MM-hopealle 75-vuotiaiden painonheitossa. Antti Örn oli neljäs. 

Heikki Kangas saavutti MM-hopeaa 70-vuotiaiden sarjassa. Kangas heitti ensimmäisenä suomalaisena moukaria yli 70 metriä vuonna 1973! 65-vuotiaiden sarjassa Jarmo Myllymäki kävi nousujohteisen kisan, joka vei hänet lähes kaikkien muiden ohi. Vain Ranskan Lucien Noluveau sai heittovälineen häntä pitemmälle. Pekka Sinisaari kartutti Suomen mitalisaalista MM-pronssilla M60-sarjassa. Tero Mäkelä (M50) sai MM-hopeaa huimalla tuloksella 20,64. Puolan Mariusz Walczak heitti maailmanmestariksi tuloksella 22,84.

Painonheittomenestystä tuli Suomelle 40-vuotisten ikäluokassa, sillä Juhana Mäkelä oli hopealla ja Petri Rautio pronssilla. Nuorimmassa ikäluokassa eli 35-vuotiaissa Tuomas Mikkola sai MM-pronssia. 

200 metrin alkuerissä nähtiin hieno esitys 

Durran Dunn tunnetaan USA:ssa nimellä "The Freeze" ja hän ihastutti meitä rennolla 200 metrin alkueräjuoksullaan. (Kuva: SAUL Media)

Meillä on näiden kisojen aikana useita amerikkalaisia supertähtiä keskuudessamme. Kuuluttajat nostattivat tunnelmaa kertomalla, että 40-vuotisten alkuerässä juoksi Durran Dunn. Hänet tunnetaan USA:ssa nimellä "The Freeze". Hän on vuodesta 2018 lähtien järjestänyt "Beat The Freeze" -esityksiä Atlanta Braves Baseball -peleissä. Siinä on ideana, että hän antaa runsaasti etumatkaa haastettavalle kisailijalle ja juoksee hänet sitten kiinni takamatkalta. Durran on alun perin kotoisin Kingstonista, Jamaikalta, mutta asuu tällä hetkellä USA:ssa. Hänet tunnetaan USA:ssa terveyttä edistävästä elämäntavastaan ja liikunnan terveysvaikutusten korostamisesta.

Sampo Kiviharju lasketteli kevyesti erävoittoon 35-vuotiaissa. Saman teki Sanna Erkinheimo naisten 40-vuotiaissa. Virpi Råman juoksi 200 metrin alkuerissä 50-vuotiaiden SE:n 27,76 +0,7 tuulessa. Entinen SE oli Katrin Mertasen, joka paransi tänään 55-vuotisten Suomen ennätystä lukemiin 27,82. 

Suomalaisnaiset ihan hurjana kuulassa

Minna Mörsky sai MM-pronssia 50-vuotisten sarjassa tuloksella 11,45. Minna Henttonen oli viittä vuotta nuorempien sarjassa MM-hopeamitalisti tuloksella 12,15. Tanja Komulainen voitti 40-vuotisten kisan eli hän on kuulantyönnön maailmanmestari. Tämän sarjan kisassa suomalaisten menestys oli huikean hieno, sillä kahdeksan parhaan joukossa oli seitsemän suomalaista. Niina Kelo sai MM-hopeaa. Pronssille ylsi Ukrainan Ksenia Yatsenko. Ja sitten tuloslistalta löytyy tällaisia nimiä: Katja Hautaniemi (4.), Eini Hongisto (5.), Susanna Riekkinen (6.), Katja Hattunen (7.), Miia Uskalinmäki (8.) ja Hanna-Mari Heinonen (11.). Suvi Helinille MM-hopeaa N35-sarjassa tuloksella 13,79. Maailmanmestari Tanskan Hansen työnsi 14,51.

 Pituudessa menestystä 

Raimo Kietäväisen (M90) hypyissä oli pituutta niin paljon, että sillä saatiin MM-kultaa. Åke Lundille MM-pronssia. Vesa Mäelle M75-sarjan MM-hopeaa. Saksan Linke voitti maailmanmestaruuden.

 Teksti: SAUL Media