Maanantaina huikean hieno suomalaispäivä: Tiia Hautalalle maailmanmestaruus

Tiia Hautala jäi vain 10 senttiä Euroopan ennätyksestä 50-vuotiaiden pituudessa. (Kuva: SAUL Media)

Maanantain välipäivän jälkeen kisat taas jatkuivat Ratinassa ja Pirkka-hallin ympäristössä. Ja miten hienosti jatkuivatkaan suomalaisittain! Saimme todistaa useita uusia ennätyksiä ja Ratinan uunissa leivottiin sekä Härmälän niityillä saatiin ennätyksellinen paljon uusia maailmanmestareita. Tässä lyhyt yhteenveto päivän tapahtumista.

Tanner jyskää ja aitaa kaatuu 

Pitkät aitajuoksut tarjosivat hienoa katseltavaa. Marja Metsänkylä on 70-vuotiaiden 200 m aitojen maailmanmestari. Voimat riittivät aika hyvin ja askeleet sopivat hyvin aitojen väliin, sanoi Marja. Ei olisi voinut mennä paljon paremmin, sillä kaiken lisäksi aika 37,28 oli Euroopan ennätys. Terhi Kokkonen puski eteenpäin kovaan vastatuuleen (-3 m/s) 75-vuotisten 200 m aidoissa ja saavutti maailmanmestaruuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksellä.

Terttu Kilpeläinen juoksi 80-vuotisten 200 m aidat hyvin sulavasti, mutta viimeinen aita tuotti hieman vaikeuksia. Suuta kuivasi, mutta se on vain väliaikaista. Ikuista on sen sijaan tieto, että Terttu tuli maailmanmestariksi täällä Tampereella Suomen ennätysajalla 57,79, joka on myös Pohjolan ennätys.

Gasellimaisella askeleella etenevä Katrin Mertanen pyyhälsi oman aitamatkansa (300 m) sellaisella kiireellä, että pisti uusisiksi Suomen ja Pohjolan ennätyksen. Uusi ennätys on nyt 48,64 ja Katrin oli häkellyttävän ylivoimainen. Katrin alitti ensimmäisenä pohjoismaalaisena 50 sekuntia melko reilustikin! 

Katrin Mertanen oli menopäällä MM-kisojen 300 m aitajuoksussa. (Kuva: SAUL Media)

Nuorimmassa ikäluokassa (N35) Anni Korhonen piti sen verran kovaa kyytiä 400 m aitajuoksussa, että lohkesi kolmas tila. Samoin kävi Ilona Markkaselle 40-vuotisten sarjassa ja Alexandra Aaltonen oli peräti MM-hopealla. Kerrassaan upeita juoksuja! 

Reijo Häyrinen kertoi miten hän polki tannerta vimmatusti ja aidat ylittyivät rivakasti. Kolme kilpailijaa kuitenkin livisti hieman karkuun. Aika monta starttia Reijolla on jo ollut kisoissa, mutta lisää Reijo kaipaa. On se haastavaa järjestää näitä kisoja ja samalla itsekin urheilla.

Mieleenpainuvia hyppyjä seipäällä 

Kovassa kansainvälisessä seurassa ei ole helppo saavuttaa menestystä, mutta kun saimme seurata suomalaisten otteita seipäässä, oli syitä suureen juhlaan. Antti Kois sai tuloksen 380 ja sillä saatiin maailmanmestaruus Suomeen 50-vuotisten sarjassa. Viisi vuotta vanhemmissa Petri Laitinen kävi kovan taistelun pronssista, jonka hän sitten voitti vähempien pudotusten takia tuloksen ollessa 355.

Mikael Westö sanoi, että tässä iässä (40-vuotiaat) tekemisen pitää olla hauskaa. Mikael piti kisojen rennosta ilmapiiristä. Hyppäämisestä puuttui ehkä paras terävyys. Toki 480 oli kelpo voittotulos. Vaatimaton maailmanmestari lähtee pian Eugeneen toisiin MM-kisoihin valmentajan roolissa. Valmennettavana on Mikko Paavola, meidän ykköshyppääjämme. Markus Tornberg sai Tampereen MM-kisoissa pronssia. Seiväshypyn päätteeksi saatiin vielä nauttia Jarno Kiviojan MM-pronssihypystä 35-vuotisten sarjassa. Jarno ylitti 385 sentin korkeudella odottavan riman.

Kiekko mallikkaasti liikkeelle suomalaisten toimesta 

Tampereen suunnalta rävähtää hurja tieto liikkeelle, sillä 40-vuotiaiden kiekonheitossa Suomi otti haltuunsa viisi ensimmäistä tilaa! Maailmanmestari on Pauliina Aalto, MM-hopeaa saavutti Tanja Komulainen ja MM-pronssia Niina Kelo. Lotta-Kaisa Eliander on N35-sarjan maailmanmestari.

Tasaisen varmassa kunnossa oleva 75-vuotiaiden Rauha Ervalahti oli toisena tuloksella 24,14. Onnittelut Rauha! 85-vuotiaiden hallitsija oli Eila Mikola parhaimmillaan 11,53 kantaneella kultaheitollaan.

Suomalaiset ovat keihäänheiton kärkimaa maailmassa 

Keihäässä saatiin 40-vuotisten sarjassa Suomeen nelosvoitto. Maailmanmestari on Mika Aalto, hopealle sijoittui Pasi Kuusinen ja MM-pronssia heitti Tero Savolainen.

Pituudessa menestystä 

Heidi Häggblom on 40-vuotisten pituushypyn uusi maailmanmestari. Tulos 593 on uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Tuttu arvokisaedustajamme Tiia Hautala hyppäsi ensimmäisellään lievään vastatuuleen 530 ja sillä tuli selvä voitto 50-vuotisten sarjassa. Tiia oli tavattoman onnellinen kisan jälkeen. Syytä onkin, sillä tulos on uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Sarjassa 55-vuotiaat Kirsti Siekkinen venyi pronssille erittäin tasaisessa kisassa himmeimmästä mitalista. Kisan kolmosen ja kuutosen välillä oli vain 9 senttimetrin ero. Kirsti hyppäsi 450, joka on sentin verran vähemmän kuin voimassa oleva Suomen ennätys.

Marja Metsänkylä on 70-vuotiaiden pituushypyn maailmanmestari. Tulos 354 on uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Marjalle toinen MM tänään 200 m:n aitojen lisäksi. Marja kertoi, että aitojen ja pituuden välille jäi aika niukasti palautumisaikaa, mutta ei se näyttänyt häiritsevän mestaria.

Hyppyilon oli löytänyt 75-vuotiaissa lajin maailmanmestari Terhi Kokkonen. Hän ylitti 3 metriä neljästi. Parhaimmaksi jäi viidennen kierroksen 312. MM-pronssia sai kisoissa ahkeroiva Kirsti Viitanen.

Aina hyväntuulinen Senni Sopanen on 94 vuotta ja hyppy kulkee! Maailmanmestaruus irtosi tuloksella 114, jolla hän kukisti USA:n Gloria Krugin selvästi. 

Miesten korkeushyppy (60-90 -vuotiaat) 

90-vuotiaiden uusi maailmanmestari on Åke Lund tuloksella 92 cm, joka sivuaa Ilmari Koppisen SE:tä. MM-hopeaa sai Raimo Kietäväinen. Pekka Metsä huolehti siitä, 75-vuotiaiden maailmanmestaruus saatiin Suomeen tuloksella 128. Altti Alarotu oli kolmas tässä ikäluokassa.

Hienon kisan kävi 70-vuotisissa Matti Nieminen kovan kilpakumppaninsa Norjan Ulf Tudemin kanssa. Liikuttiin ihan ME-korkeuksissa (160), jonka molemmat kuitenkin pudottivat. Paremman pöytäkirjansa ansiosta norjalainen nappasi tällä kertaa maailmanmestaruuden. Hopea ei ole häpeä, mutta eväät olivat parempaan. Matti kehui hyppypaikkaa, mutta harmitteli ettei saanut huomiota, että liikuttiin ME-korkeuksissa.

Tapio Alasalmi on 65-vuotiaiden korkeushypyn maailmanmestari tuloksella 155. Erittäin tasaisen kisan neljäntenä oli Ari Aartola ja viides Markku Savola.

Suomi johtaa mitalitilastoa 

Suomalaiset kahmivat mitaleita näissä kisoissa.  Kuuden kisapäivän jälkeen Suomi on saavuttanut 202 mitalia, joista 69 on kultaisia, 75 hopeisia ja pronssia on ollut jaossa 58 kappaletta. Tässä mitalitilanne taulukon muodossa kärjen osalta:

RANK

Code

Country

GOLD

SILVER

BRONZE

TOTAL

1

FIN

Finland

69

75

58

202

2

GER

Germany

36

32

20

88

3

USA

United States of America

30

27

18

75

4

GBR

Great Britain & Northern Ireland 

30

17

26

73

5

FRA

France

18

16

11

45

6

ESP

Spain

14

19

11

44

7

SWE

Sweden

11

9

19

39

8

ITA

Italy

12

14

10

36

9

POL

Poland

7

7

11

25

10

AUS

Australia

6

11

8

25

Teksti: SAUL Media