Yleisurheilun MM-kisoissa hieno naisedustus - Tiia Hautala kamppailee mitaleista pituudessa ja aitajuoksussa

Tampereen aikuisyleisurheilun (35+) maailmanmestaruuskisoissa (WMA) kilpailee monta yleisen sarjan arvokisaedustajaa. Kalevan kisa -mitalistien suorituksista saadaan nauttia, kun naiset nyt kilpailevat kansainvälisten huippujen ja harrastajien joukossa omissa ikäsarjoissaan. 

Suomalaisia naisedustajia 

Luotettava arvokisaedustajamme Tiia Hautala kilpailee tällä hetkellä 50-vuotisten sarjassa. Hän osallistuu Tampereen MM-kisoissa bravuurilajiinsa pika-aitoihin. Aidatulle 80 metrille hän saa vastaansa mm. italialaisen Emanuela Baggiolinin, joka on ikäluokassaan pitkien aitamatkojen valtias Euroopassa, mutta saattaa tarjota tiukan vastuksen myös tällä lyhyemmällä matkalla. Tiia hyppää myös pituutta. Pituuskisasta on tulossa tasaisen jännittävä, sillä vastassa on Kreikan Anna Daftsou, Espanjan Eva Maria Gadea Solera, Romanian Mariana-Mirela Lupescu, sekä saksalaiset Kerstin Gericke ja Tatjana Schilling, jotka kaikki ovat Tiian tavoin ylittäneet 5 metriä. Pituuskisaan on ilmoittautunut peräti 21 naista.

Tiia Hautala on jatkanut urheilu-uraansa ja kilpailee tällä hetkellä 50-vuotisten sarjassa. (Kuva: SAUL Media)

Pitkän matkan oivat taivaltajamme Annemari Kiekara ja Laura Manninen lähtevät omille pitkille juoksumatkoilleen menestystoivein. Harvinaisen pitkän ja menestyksellisen urheilu-uran jo nyt tehnyt Annemari juoksee 45-vuotisten maantiekympillä ja puolimaratonilla. Saman sarjan Laura lähtee kiertämään juoksurataa 5000 metrin verran ja osallistuu myös puolimaratonille.

Parikymmentä Suomen mestaruutta saavuttanut Niina Kelo on löytänyt omakseen myös aikuisyleisurheilun. Hän osallistuu selvänä voittajasuosikkina 40-vuotisten kuulantyöntöön. Kiekossa tiukan vastuksen Niinalle tarjoavat toiset suomalaiset Pauliina Aalto ja Tanja Komulainen, jotka olivat tuttuja vastustajia jo yleisessä sarjassa. Keihäässä ei taida löytyä Niinan kukistajaa 19 ilmoittautuneen joukosta.

Nelikymppisten sarjassa Sanna Erkinheimo keskittyy 200 metrille. Vastassa on mm. kovia amerikkalaisia pikakiitäjiä. Sannalla on nimissään ikäluokan Pohjoismaiden ennätys 25,00.

Ensimmäistä vuottaan aikuisurheilijoissa (35-v) kilpaileva Kalevan kisojen mitalirohmu Elina Torro hakee menestystä kolmiloikassa. Jaana Sieviläinen ja Tiina Ylöstalo eivät päästä Elinaa helpolla tässä 9 ilmoittautuneen joukossa. Tulisiko Suomeen kolme mitalia kolmiloikasta?

Kuulantyöntäjä Suvi Helin testaa 35-ikäisten kuulantyöntötaidot. Näillä näkymin tiukimman vastuksen tarjoaa Tanskan Maria Sløk Hansen.

Ulkomaisia naisedustajia 

Kisoihin on ilmoittautunut useita tähtiurheilijoita. Portugalin arvokisamenestyjä Rosa Mota osallistuu Tampereella kolmelle matkalle. Maratonin olympiavoittaja vuodelta 1988 ja maailmanmestari vuodelta 1987 kilpailee 60-vuotisten maastojuoksussa (8 km) ja näyttää juoksemisen mallia 10 km maantiejuoksussa sekä puolimaratonilla. 

Brittien parhaimmistoon kuuluva moukarinheittäjä Lucy Marshall kilpailee 40-vuotisten sarjassa ja napannee kultamitalin kaulaansa varsin vaivattomasti. Hänellä on kakkoslajina painonheitto. Liettuan luotettava keihäänheittäjä Indrė Jakubaitytė testaa keihään lentorataa Tampereella 45-vuotisten sarjassa. Hän on kuusinkertainen maansa mestari.

Teksti: SAUL Media

Niina Kelo työntää kuulaa Mikkelin SM-kisoissa aikuisurheilijoille vuonna 2021 (Kuva: SAUL Media)