SM-maantie 2014: raportti

alkuper.: 2014-09-15 14:28:28 -- hookoo -- jaostot/yleisurheilu/sm-maantie

Kovimmat tuppaavat starttaamaan eturivistä. Näin myös Ratinan Rantatiellä, kun kympin juoksijat lähetettiin kohti kaunista Arboretumia.

Ikä ei sanele järjestystä

Ikäjuoksijoiden parhaan kympin ajan SM-maantiejuoksuissa juoksi vähän yllättäen kolmikymppisten voittaja, Kymen Urheiluveteraanien Hannu-Pekka Pukema (33.07,6). Noin 15 vuotta vanhempien sarjan voittaja Lauttakylän Lujan Jouko Mahlamäki jäi kokonaiskisan kakkoseksi ajalla 33.34,0.

Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) kympin ja puolimaratonin voitoista kisattiin Kunto-Pirkkojen järjestämissä kisoissa sunnuntaina. Tapahtumakeskus oli Ratinan stadionilla.

Kovaa mentiin myös viisikymppisissä. Kyyjärven Kyky eli Jari Hakola oli odotetusti selvä ykkönen, aikaa kului vain 34.40,9. M65-sarjan ykkönen Kymen Urheiluveteraanien Kauko Kuningas oli jälleen parempi kuin ikäsarjaa nuoremmat. Kuninkaallinen aika oli 38.17,5.

Naisten kympin paras oli odotusten mukaisesti Porvoon Urheilijoiden Johanna Lindholm. N40-sarjan voitto tuli lukemin 37.45,3. Iäkkäämmissä naisissa erityisen hyvän ajan juoksi 75-vuotiaiden voittaja, Sporttiveteraanien Eila Nieminen: 56.50,6.

Puolikkaan tempaisi rivakimmin Teuvan Rivakan Juha Palonen 1.14.48,4. Hän voitti M40-sarjan. Jalasjärven Jalaksen Esko Heinolan voittoaika viisikymppisissä 1.18,55 oli yli neljä minuuttia parempi kuin M45-sarjan voittajalla.

Naisissa puolikkaan kirmasivat kovimmin N35-sarjan voittaja, Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Jaana Salonen (1.30.26,2) ja N40-ykkönen, Kunto-Pirkkojen Terhi Halonen (1.30.34,8).

Viisikymppisillä tasoa

Tampereen SM-maantiejuoksuihin oli ilmoittautunut 290 juoksijaa. Maaliin asti saapui kympiltä 49 naista ja 117 miestä, yhteensä 166 juoksijaa. Puolimaratonilta syntyi tämmöinen yhtälö: 26 + 62 = 88. Perille tuli siis yhteensä 254 juoksijaa, selvästi vähemmän kuin viime vuonna Turengissa.

Veteraani- tai aikuiskestävyysjuoksijoissa viisikymppisten miesten sarja on ollut totutusti suosituin, niin nytkin. Viisikymppisiä kympin taittajia juoksi miehissä 27 eli yhtä vaille yhtä paljon kuin neljässä nuoremmassa sarjassa yhteensä.

Tampereelle saapui edustus 70 seurasta, joista 60 seuran edustaja ylsi vähintään pistesijalle.

Spove juoksuykköseksi

Helsinkiläinen Sporttiveteraanit (Spove) meni SM-maantiejuoksuissa voittamaan tamperelaisen järjestäjäseuran SAULin SM-maantiejuoksuissa. Epävirallisen laskelman mukaan Spove keräsi 71 pistettä, Kunto-Pirkat 69 ja Varsinais-Suomen Urheiluveteraanit 67 pistettä. Kamppailu mitalisijoista oli siis tasainen.

                      Seuramittelössä seuraaviksi ylsivät Päijät-Hämeen Veteraaniurheilijat (40), Porvoon Urheilijat (35) sekä LahtiSport 35+ ja Finnish Marathon Runners (kummallakin 23 pistettä).

                      Kolmihenkisten joukkuesarjojen pisteet erikseen laskettuina tamperelaiset olivat ykkösiä 23 pisteellä ennen helsinkiläisiä (20) ja turkulaisia (14 pistettä).

Ei ihan nappiin

Samana sunnuntaina, mutta jo klo 11.30 Keskustorilta startattiin myös Tampere Puolimaratonille. Sinne kertyi osallistujia alun toistatuhatta. Tampereen Pyrinnön järjestämän tapahtuman maali oli Ratinassa, ja tämä SM-juoksuja isompi tapahtuma hallitsi Ratinan stadionin äänimaailmaa vielä SAUL-kisan lähdön jälkeen. Niinpä kaikki Kunto-Pirkkojen kuulutukset eivät tavoittaneet aikuisurheilijoita.

Kunto-Pirkat ei saanut seurakumppaninsa lupaamaa apua muutamassa olennaisessa asiassa. Kymmenelle kilometrille lähdettiin Ratinan Rantatieltä, jonka piti suunnitelmien mukaan olla autoton. Ei ollut, vaan siellä oli vielä lähtöaikaan eli klo 14.30 melkoinen autoliikenne, kun Tampere Puolimaratonin osallistujat, heidän kannustajansa ja muut ilmaisen parkkipaikan tietävät paikoittivat autonsa juuri sinne.

Ratinan stadionin piti olla varattu vain juoksijoille. Ei ollut, vaan kentälle rynnistivät naiset pelaamaan jenkkifutista. Lajin soikea pallo on ulkopuolisille vähintäänkin vaarallinen, joten ajanottotelttaa jouduttiin turvallisuuden vuoksi siirtämään. Samalla siirtyi puolimaratonin lähtöpaikka 20 metriä kauemmaksi. Tämä taas tiesi juoksureitin tarkalle mittaajalle, Petri Haavistolle, kokopäivätyötä, kun kaikki kilometritolpat piti siirtää. Tätä ennen Haavisto oli käynyt hakemassa tolpat Tampere Puolimaratonin hitaimpien perässä.

Kun vielä Tampere Puolimaratonin kalkkiviivojen nuoli osoitti monissa kohdin eri suuntaan kuin SAUL-juoksijoiden piti edetä, olihan siinä ihmettelemistä. Lisäksi kaksi viikkoa sitten Tampere Maraton oli siirretty jokseenkin samalle reitille kuin nyt SAUL-juoksut juostiin, joten myös Tampere Maratonin kalkkiviiva oli paikoin nähtävissä.

Reitit eivät ole juoksijoiden yksinoikeutta, joten myös muu liikenne pitää ottaa huomioon. Virkavalta näet ei suostu teiden sulkemiseen, ei ainakaan ilman isoa korvausta. Luonnollisesti jo Tampereen kokoisessa kaupungissa hienossa syyssäässä on melkoisesti viattomia ulkoilijoita, jotka eivät ole veteraani- saati aikuisurheilusta kuulleetkaan.

Kaupin Kanuunoilta liikeni yksi pyöräilijä, joka hienosti johdatti kympin menijät matkaan. Rantatiellä olisi tarvittu aika lailla lisäväkeä, jotta ei olisi tullut lainkaan harhaan juoksuja. Ne kuitenkin jäivät ilmeisesti vähäisiksi eivätkä tiettävästi vaikuta tuloksiin.

Varsinaisiin ikävyyksiin kuuluvat valitettavasti myös muutaman juoksijan sairauskohtaukset, mutta ambulanssi saatiin nopeasti paikalle.

Kunto-Pirkat ei tienaa

Alun perin SVU myönsi veteraanien vuoden 2014 SM-maantiejuoksut Jyväskylän Kenttäurheilijoille Finlandia Marathonin oheen. JKU järjesti tänä vuonna tuon hyvämaineisen tapahtuman lauantaina, 13. syyskuuta. Jyväskylässä kuitenkin tunnetaan rahan arvo, joten JKU perui SM-veteraani-isännyyden, kun ei suostunut liiton määräämään osanottomaksuun. Se saa olla maantiejuoksuissa ja yleensäkin lähes kaikissa yleisurheilulajeissa korkeintaan 12 euroa lajiosallistujaa kohti, maratonilla kuitenkin 35 euroa.

                      Tampereen Maratonklubi veloitti Tampere Maratonin puolimaratonin osallistujalta ilmoittautumisajasta riippuen 40–65 euroa, maratonin maksu oli vain vitosen kalliimpi – ihan järkevä suhde.

Suomen lähes kaikki maratonit juostaan useana lenkkinä. Siten maratonin järjestelyt eivät vaadi olennaisesti enempää talkooväkeä kuin puolimaratonin järjestelyt. Toki maraton vaatii talkoolaisilta enemmän aikaa ja huoltopaikoille virvokkeita, mutta ei kolminkertaisesti puolikkaaseen nähden, kuten SAUL näemmä laskee. Lisäksi puolimaraton kerää yleensä monin verroin enemmän joukkoja kuin maraton, joten puolimaratoonareiden huoltamisessa riittää puuhaa.

Kunto-Pirkkojen ja SAULin puheenjohtaja Tapio Lindroos päästi keväällä SAULin pälkähästä ottamalla seuralleen SM-juoksujen järjestämisen. SAUL ottaa joka ilmoittautujasta 1,8 euroa ja joka mitalista tiettävästi 2,8 euroa. Näin seura saa mitalistia kohti 7,4 euroa (12 – 1,8 – 2,8). Siitä seuran on maksettava kaikki kulut, joten seuralle kisajärjestely ei tosiaan ole bisnes.

Hannu Kaskinen